Kärnvapnen
Hotet: Så många av Nordkoreas missiler kan nå USA
Kim Jong-un tänker inte sluta som Saddam Hussein eller Muammar Gaddafi.
Om han hotas med invasion kommer Nordkoreas kärnvapen riktas mot amerikanska baser i Sydkorea och Japan, varnar experter.
– Nordkorea vet att missilerna fungerar. Det militären gör nu är att öva för ett kärnvapenkrig, säger kärnvapenforskaren Jeffrey Lewis.
Aftonbladet har kartlagt Nordkoreas arsenal.
I början av mars 2017 avfyrade Nordkorea fyra Scud-missiler, som färdades 1 000 kilometer innan de damp ner i havet utanför Japan.
För Jeffrey Lewis, forskningsledare vid Centret för icke-spridningsstudier på Middlebury Institute of International Studies, är det uppenbart vad testet handlade om.
– Nordkorea utvecklar en offensiv doktrin för storskalig användning av kärnvapen i de tidiga stadierna av en konflikt, skriver han i tidningen Foreign Policy.
När Nordkorea i ordets rätta bemärkelse ”testade” missilerna, för att tekniskt se om de fungerade, avfyrades de från en och samma plats.
Men på senare år har de börjat avfyras från olika platser över hela landet.
– Det här är inte missiltester, det är militära övningar. Nordkorea vet att missilerna fungerar. Det militären gör nu är att öva för ett kärnvapenkrig, skriver Jeffrey Lewis.
Det inte är något som Kim Jong-Un hymlat med – Nordkoreas statliga nyhetsbyrå slog öppet fast att målet var att kunna ”slå mot de amerikanska imperialistiska angriparnas styrkor i Japan.”
Inom missilernas bevisade räckvidd ligger stora delar av Japan, inklusive de amerikanska baserna i Sasebo och Iwakuni.
2016 testade Nordkorea en Nodong-missil, som färdades samma avstånd som till den sydkoreanska hamnstaden Busan. Det uttalade syftet var att simulera ett förebyggande angrepp mot hamnar och flygfält i Sydkorea.
Bakgrunden är USA:s och Sydkoreas stora årliga militärövningar, ”Foal Eagle” och ”Key Resolve”.
– Nordkorea ser Foal Eagle som en generalrepetition för en invasion. Att avfyra missilerna är hur de repeterar att använda kärnvapen för att stoppa invasionen, säger Jeffrey Lewis till Japan Times.
Nordkorea har minst åtta typer av missiler med kort- och medellång räckvidd som bevisligen fungerar (se grafik nedan). Sedan 2014 har de utfört minst 88 provskjutningar.
Hittills har Nordkorea provsprängt sex kärnvapen.
Den stora skräcken för Japan, Sydkorea och USA är att Nordkorea även ska lära sig bygga kärnstridsspetsar tillräckligt små för att fästas på missilerna.
Enligt professor Siegfried S Hecker på Stanford University, som brittiska BBC beskriver som en ”mycket auktoritativ röst om Nordkoreas vapenprogram”, bör det redan ses som ett faktum.
– Vi måste anta att Nordkorea har designat och demonstrerat kärnvapenstridsspetsar som kan monteras på deras korträckviddiga och möjligen medelräckviddiga missiler, skrev Siegfried S Hecker i september 2016.
Nordkorea har därmed ”sannolikt förmågan att träffa med kärnvapen var som helst i Sydkorea och Japan och även några amerikanska tillgångar i Stilla havet”.
Inför invasionen av Irak 2003 kunde USA ostört kraftsamla i närområdet. Med operativa nordkoreanska kärnvapenmissiler skulle detsamma vara omöjligt i närheten av Koreahalvön.
Men det minskar inte därför risken för krig – tvärtom, anser Jeffrey Lewis. I en konflikt måste både Nordkorea och USA vara den part som slår till först: USA innan Kim avfyrat sina kärnvapen, Kim innan USA hunnit döda honom eller slå ut missilerna.
– Pyongyang, Washington och Seoul har alla planer att slå till först. Två av dem kommer att ha fel, skriver Jeffrey Lewis i Foreign Policy.
Alla Nordkoreas missiler
KORTDISTANS
1. KN-02
Mest träffsäker!
Räckvidd: 120 kilometer. Operativ.
Nordkoreas mest träffsäkra missil. Har testats minst 20 gånger, enligt tankesmedjan Center for Strategic and International Studies (CSIS). Drivs med fast bränsle, till skillnad från de flesta av Nordkoreas missiler, vilket gör att den kan avfyras med kort varsel. Kan avfyras från fordon.
2. Hwasong-5, -6 (Scud)
Räckvidd: 300–500 kilometer. Operativ.
Också kända som Scud B/C. Finns i flera olika varianter. De första kom från Egypten på 1970-talet, innan Nordkorea började bygga egna. Den 6 mars 2017 sköt Nordkorea iväg fyra Scud-ER-missiler, varav tre flög över 1 000 kilometer och landade i havet i närheten av Japan.
3. Hwasong-9 (Scud-ER)
Räckvidd: 300–1 000 kilometer. Operativ.
Också kända som Scud-ER. Längre räckvidd än tidigare Scud-missiler. Den 6 mars 2017 sköt Nordkorea iväg fyra Scud-ER-missiler, varav tre flög över 1 000 kilometer och landade i havet i närheten av Japan.
MEDELDISTANS
4. Pukguksong-1
Avfyras från ubåt!
Räckvidd: 900 kilometer. Testad.
Också känd som KN-11. Avfyras från ubåt, vilket är farligt eftersom den på det sättet skulle kunna undgå Sydkoreas missilförsvar. Beräknas vara operativ år 2020, enligt CSIS.
5. Pukguksong-2
Räckvidd: 1200–2000 kilometer. Testad.
Den markbaserade varianten av Pukguksong-1, även känd som KN-15. Den visades upp för första gången på militärparaden den 15 april 2017. Den färdades på en banddriven vagn, som gör att den kan transporteras och gömmas även utanför asfalterade vägar. Den använder solitt bränsle, snarare än flytande, vilket gör att den alltid är tankad och kan avfyras med kort varsel. Att den är inkapslad i en behållare gör att den kan förvaras utomhus under längre perioder.
6. Nodong
Räckvidd: 1 300 kilometer. Operativ.
En uppskalad Scud, med längre räckvidd. Kan nå hela Sydkorea och stora delar av Japan, men är inget precisionsvapen. Mot mål vid maximal räckvidd beräknas ungefär hälften av de avfyrade missilerna träffa inom 2 000 meter från målet, enligt CSIS. 2009 uppskattade USA att Nordkorea hade 300 stycken i lager.
7. Musudan
Kan hota baserna på Guam!
Räckvidd: 3 500 kilometer. Testad.
Visades upp för första gången i en militärparad 2010. Baserad på den sovjetiska R-27-designen. Det första framgångsrika testet, efter fem misslyckanden, gjordes i juni 2016. Drivs av ett mer avancerat bränsle än Scud- och Nodong-missilerna, och har en räckvidd som skulle kunna hota de amerikanska baserna på till exempel Guam.
8. Hwasong-12
Räckvidd: 4 500 km. Testad.
Också känd som KN-17. Drivs av flytande bränsle. Provsköts för första gången framgångsrikt den 14 maj 2017. Vid det tredje framgångsrika testet den 15 september 2017 flög roboten över den japanska ön Hokkaido och störtade i Stilla havet efter att ha flugit 3 700 kilometer. Då avfyrades den också från en mobil plattform.
LÅNGDISTANS
9. Hwasong-13
Räckvidd: 11 500 kilometer. Under utveckling.
Finns i två liknande varianter, också kända som KN-08 och KN-14. Troligen är det trestegsmissiler med en möjlig räckvidd på 11 500 kilometer. Kan i så fall nå USA:s östkust. Transporteras och avfyras från en lastbil. Inga kända testskjutningar.
10. Hwasong-14
Räckvidd: 10 000 km. Under utveckling.
Också känd som KN-20. En interkontinental ballistisk robot som provsköts för första gången den 4 juli 2017. Den hade då längst räckvidd av alla robotar som Nordkorea dittills testat, och kan nå uppskattningsvis 10 000 kilometer. Det gör att den teoretiskt kan nå merparten av USA.
11. Hwasong-15
Farligast för USA!
Räckvidd: 13 000 km. Testad.
Också känd som KN-22. Provsköts för första gången den 29 november 2017 och chockade omvärlden. Det som först uppfattades som en modifierad version av Hwasong-14 visade sig vara en mycket större robot, troligen kapabel att leverera en medelstor kärnvapenstridsspets var som helst på det amerikanska fastlandet. Det är dock fortfarande oklart om roboten tekniskt kan klara den komplicerade återinträdesfasen, där missilen lämnar atmosfären och går mot målet.
Text: Niclas Vent