Basketdiplomaten

Så kan Rodman fixa världsfreden

Han är kanske ensam i världen om att vara kompis med både Kim Jong-Un och Donald Trump.

Basketdiplomaten Dennis Rodman står ensam mellan två världsledare som hotar varandra med kärnvapen.

Kan mannen som en gång gifte sig med sig själv bli den som tinar upp relationen mellan USA och Nordkorea?

När ex-basketspelaren och dokusåpastjärnan Dennis Rodman besökte Kim Jong-un för första gången föreföll det lika osannolikt att det skulle innebära diplomatiska framsteg som att Donald Trump kunde bli president i USA.

Fem år senare hade mycket hänt.

Plötsligt var Dennis Rodman den ende personen i världen med goda relationer till såväl USA:s president som Nordkoreas diktator.

Enligt bedömare har Rodman gjort konkret nytta och kan komma att spela en stabiliserande roll framöver.

– Han är inte den bäste ambassadören vi kunde haft, men han är den ambassadör vi har, som amerikanske Nordkorea-experten Ken Gause uttryckte saken.

Hur gick det till?

Vi tar det från början.

 

Dennis Rodman var NBA:s bäste returtagare sju år i rad på 1990-talet då han vann titlar ihop med superstjärnan Michael Jordan i Chicago Bulls. Kim Jong-Un växte upp som ett stort fan av Michael Jordan medan hans yngre broder Kim Jong-Chu finns fotograferad i Rodmans matchtröja med 91 på bröstet. Dessa faktum förde senare samman Rodman och Kim Jong-Un i Nordkorea.

Dennis Rodman vinkar till Kim Jong-Un på läktaren, efter att ha sjungit ”Happy birthday” för Nordkoreas diktator i samband med en uppvisningsmatch i basket i Pyongyang, den 8 januari 2014.

 

Våren 2013 reste en amerikansk basket- och filmdelegation till huvudstaden Pyongyang under parollen ”basketdiplomati” för att spela in ett par scener till en dokumentärfilm. Rodman och tre före detta spelare i Harlem Globetrotters spelade en mixad basketmatch där även Kim Jong-Un deltog. Resultatet blev 110–110.

Dennis Rodman kommenterade senare resan med att han och Kim Jong-un blivit ”vänner för livet”:

– Han älskar makt och han älskar kontroll och sådant men är egentligen en bra kille, menade Rodman som fick ta emot kraftig kritik: tänkte han överhuvudtaget på de människor som Kim Jong-un låter fängsla och avrätta?

 

Resan och uttalandena sågs till en början som ännu ett exempel för den uppmärksamhetstörst som bland mycket annat lett till att Rodman låtit sig fotograferas både naken (i en reklamkampanj) och död (eller åtminstone i en kista som illustration till ”tell all”-boken ”I should be dead by now”).

Men Rodman fortsatte att besöka Nordkorea och snart skulle han göra skillnad på riktigt.

Dennis Rodman med barn från ett barnhem i Pyongyang, den 15 juni 2017. Foto: Kim Kwang Hyon/AP

2014 frigavs den amerikanske missionären Kennet Bae ur nordkoreanskt fängelse. Han hade dömts till 15 års straffarbete för att ha smugglat in biblar i landet. Det visade sig senare att Dennis Rodman tagit upp den fängslade amerikanen med Kim Jong-Un och framhärdat att han borde släppas fri.

– Förstår du vad han gjorde i landet? Varför är han fängslad i det här landet? ska Rodman ha frågat Kim Jong-un.

Att Bae benådades av de nordkoreanska myndigheterna var bland annat ett resultat av Rodmans anstängningar.

– Om jag träffar honom någon dag ska jag tacka honom, hälsade Kennet Bae via tv.

 

Hösten 2017 nådde spänningarna mellan USA och Nordkorea sin kulmen. Efter president Donald Trumps vårdslösa Twitter-svar på Kim Jong-Uns missiltester oroade sig en hel värld för att ett kärnvapenkrig kunde bryta ut.

Vem dök upp i händelsernas centrum?

Just det, Dennis Rodman.

I brittiska tv-showen berättade ”basketdiplomaten” Rodman om sina många möten med Kim Jong-Un.

– Vi hänger med varandra hela tiden. Vi skrattar, vi sjunger karaoke, vi gör massa coola saker ihop. Vi rider på hästar och och åker skidor och vi pratar nästan aldrig politik, men det är en bra sak, förklarade Dennis Rodman.

Den väldige amerikanen, som är tre decimeter längre än Kim med kroppen täckt av tatueringar och piercingar, har även en relation till president Donald Trump då han medverkat tv-programmet ”The Apprentice”.

– Jag försöker hjälpa dem att reda ut saker och ting, sa Rodman och hyllade även Trump med tillägget att han kan vara ”lite galen ibland”.

 

I december tog Rodman åter till orda, den här gången iförd en tröja föreställande Trump och Kim med sig själv i mitten och orden UNITE. Han upprepade att han inte diskuterar politik med Kim Jong-un.

– Jag försöker vara hans vän, det är min roll. Ingen politik, inget om USA mot Nordkorea, vi pratar inte om sådant alls. Enligt mig vill Kim inte ha något krig. Det kanske låter så på nyheterna, men för mig är det mer som två stora barn som tävlar i att vara tuffast, sa Dennis Rodman.

Dennis Rodman lämnar över presenter till Nordkoreas idrottsminister Kim Il Guk, den 15 juni 2017. Gåvorna: Två signerade baskettröjor, tvålar och två böcker – barnboken ”Where’s Waldo?” och Donald Trumps ”The art of the deal”. Foto: Kim Kwang Hyon/AP

 

En månad senare hade åtminstone Donald Trump mjuknat i sin retorik.

– Jag har förmodligen en väldigt bra relation med Kim Jong-un. Jag har relationer med människor, jag tror ni är förvånade, sa Trump som inte ville kommentera om han även har börjat prata med Kim Jong-un:

– Jag säger inte att jag har gjort det och jag säger inte att jag inte har gjort det. Jag kommenterar det inte.

Hur relationerna utvecklas i framtiden återstår att se, precis som vilken roll fredsmäklaren Rodman får i historieskrivningen.