Diktatorn
Myt och sanning om Nordkoreas diktator
Kim Jong-Un körde bil som treåring, blev Årets man i världen 2012, är ett militärt geni och har bestigit landets högsta berg.
Åtminstone i Nordkoreas propaganda.
I väst sägs han lida av gikt och leva i ständig rädsla att bli mördad.
Det här vad som är sant och falskt om ”den store efterträdaren”.
Nordkorea styrs av tre upphöjda män varav två är döda:
- Farfar Kim Il-Sung (”den evige presidenten”) dog 1994.
- Pappa Kim Jong Il (”den käre ledaren”) avled 2011.
- Vid makten sitter sedan 2012 sonen och barnbarnet Kim Jong-Un – ”den store efterträdaren”.
Nordkorea är en kommunistisk diktatur och världens mest slutna land, genomsyrat av ideologisk propaganda, skriver Utrikespolitiska institutet, UI, på sin hemsida:
”Samhället är militariserat och människorna strängt övervakade. All opposition har krossats med arbetsläger och avrättningar. Medborgarna är strängt övervakade och förbjudna att lämna sitt hemland. Nordkoreanerna vet inte vad som händer i omvärlden, som i sin tur har ytterst liten insyn i Nordkorea”.
Will Ripley, reporter på amerikanska tv-kanalen CNN, har besökt Nordkorea elva gånger. I ett reportage från 2017 beskriver han dagens personkult kring Kim-dynastin:
– I Nordkorea kretsar allt kring Kim Jong-Un och hans pappa och farfar. Det är ett samhälle helt uppbyggt kring sina ledare. Folket håller sina ledare så högt det över huvud taget är möjligt, säger Will Ripley.
I huvudstaden Pyongyang väcks de drygt tre miljoner invånarna på morgonen av patriotisk musik som spelas ur högtalare. På kvällen vaggas befolkningen till sömns av samma musik. Däremellan förbereds marscher och planeras ceremonier inför nationella helgdagar då folket hyllar de tre ledarnas bedrifter genom åren.
– Nordkorea är nog det enda landet i världen där oavsett vem du frågar skulle ingen, åtminstone inte publikt, uttrycka något annat än ett hundraprocentigt stöd för deras högsta ledare. Med tanke på att Kim Jong-un har absolut makt, vad annat kan de säga? menar CNN-reportern Will Ripley.
I ett nyligen publicerat reportage i Dagens Nyheter uttalar sig en kinesisk affärsman som inte vill skylta med sitt namn men som har stor erfarenhet av handel med Nordkorea. Enligt affärsmannen har tongångarna börjat förändras i landet. Befolkningen förstår mer och mer vad som är myt och vad som är på riktigt:
– I Pyongyang har en stor del av befolkningen börjat se igenom systemet – på landsbygden är det kanske annorlunda – men många som vet vad som pågår spelar med för att det gynnar dem. När vanligt folk träffas pratar de som vanligt folk, och inte om ledarna, säger den kinesiske affärsmannen till DN.
Den bild av Kim Jong-on som statsapparaten sprider offentligt är full av uppenbara galenskaper. Han beskrivs återkommande som ett ”militärt geni” – utan att ha någon som helst erfarenhet av skarpa konflikter.
En annan myt som regimen lurat befolkningen med härrör från 2012. Strax innan tidningen Time skulle tillkännage att Barack Obama utsetts till ”Årets person” för andra andra året i rad ”avslöjade” Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA att Kim Jong-Un överraskande vunnit det prestigefyllda priset:
”Den amerikanska tidningen Time valde den kära och respekterade Kim Jong-Un till årets person 2012. Tidningen har valt en årets person varje år från 1927. I år genomfördes en online-omröstning bland prenumeranterna, däribland politiker, affärsmän, artister, sportstjärnor”, trumpetade KCNA ut.
Av en nordkoreansk lärobok från 2015 som riktar sig till lågstadielärare framgår att Kim Jong-on lärde sig köra bil redan som treåring, att han är en framstående tecknare och även kan komponera musik. Men den mest bisarra detaljen i läroboken handlar om Kims tidiga förmåga att köra racerbåt: ”Redan som nioåring tävlade Kim Jong-Un mot chefen för ett utländskt yachtföretag som var på besök i Nordkorea. Mot alla odds vann Kim Jong-Un racet”, står att att läsa.
När det gäller andra myter kring Kim Jong-Un är det svårare att säkert veta exakt vad som stämmer och inte. Det råder stor osäkerhet kring mycket, till och med vad gäller hans ålder. Den påstås ha justerats för att stämma bättre överens med pappan och farfaderns födelse. Kim Jong-un antas vara född 1983 eller 1984 – eller möjligen 1986.
En flickvän från åren då han studerade språk (tyska och franska) i Bern, Schweiz, hävdar att han har ett ”fruktansvärt humör”. Under tiden på internatskolan använde sig Kim av falskt namn: han presenterade sig som Pak Un, son till en tjänsteman på ambassaden.
2002 till 2007 fick han enligt officiella uppgifter ledarskapsträning på en militärakademi i Pyongyang, men blev samtidigt allt mer överviktig och uppges ha utvecklat diabetes. Sanningshalten i det sistnämnda är osäker, precis som uppgiften att Kim Jong-un även plågas av gikt, en ledsjukdom som innebär stora smärtor och svullnader på kroppen. Kim Jong-Un sägs leva isolerad i ständig rädsla för att bli lönnmördad och är omgiven av ja-sägare. Även det är – och förblir nog – spekulationer.
2012 bekräftade Nordkoreas statliga medier att Kim Jong-un hade gift sig, något som ska ha skett 2009. Hustrun Ri Sol-ju – som senaste åren förekommit på flera bilder ihop med maken – är en före detta sångerska i en populär nordkoreansk popgrupp. Amerikanska basketstjärnan Dennis Rodman – som är en god vän till Kim Jong-un – avslöjade 2013 att paret hade två barn och att den yngsta var en flicka. I dag finns uppgifter om att paret har tre barn, samtliga döttrar, och att de ”arbetar” på en pojke för att trygga dynastins fortlevnad. Det har inte bekräftats av myndigheterna.
Själv har Kim Jong-Un har hävdat att han bestigit landets högsta bergstopp, Paektu-berget. Nyhetsbyrån KCNA rapporterade hur ledaren klättrade upp till toppen på 2 750 meters höjd tillsammans med hundratals stridspiloter och partimedlemmar.
– Att bestiga Mount Paektu skänker mental näring mer kraftfull än något kärnvapen, beskrev Kim Jong-Un erfarenheten.
Sant är att Kim Jong-un var besatt av basket som barn. Han spelade jämt, ja han sov med bollen under huvudkudden, har avhoppade mostern Ko Yong Sok berättat för amerikansk underrättelsetjänst. Klasskamrater från studietiden i Schweiz har vittnat om att Kim Jong-Un spelade basketspel på Playstation och bar de senaste Air Jordan-skorna.
Kim Jong-Un hade ingen vanlig uppväxt. Enligt mostern Ko Yong Sok fick han en arméuniform i födelsedagspresent när han fyllde åtta år. Höga generaler bemötte tidigt den unge pojken med vördnadsfulla bugningar.
– Det var omöjligt för honom att växa upp som en en normal människa när personerna runt honom behandlade honom sådär, har moster Ko berättat.
Kim Jong-uns mamma dog i bröstcancer i Paris 2004 dit hon rest för att få behandling. I december 2011 gick pappan bort efter ”fysisk och psykisk överbelastning”, som statstelevisionens gråtande nyhetsankare uttryckte det (i själva verket handlade det om en hjärtinfarkt).
Bara fyra månader senare höll den unge Kim Jong-un, knappt 30 år gammal, sitt första framträdande som Nordkoreas högsta (nu levande) ledare. ”Den store efterträdaren” fokuserade omgående på landets kärnvapenprogram och kolossala försvarsmakt. Koreanska folkarmén räknas som världens fjärde största armé och består av en dryg miljon militärer av olika grad – var femte nordkoreansk man mellan 17 och 54 år.
– Vår militär är kraftfull, komplett och kapabel att hantera alla former av modern krigföring. Både offensiv och defensiv taktik. De utländska krafterna är inte ensamma om militär suveränitet längre. Dagarna med lögner och hot tack vare deras atomvapen är för alltid borta, sa Kim Jong-Un i det tv-sända talet.
Vidare lovade Kim Jong-un att Nordkorea aldrig skulle behöva uppleva en liknande massvält igen som den under hans pappa Kim Jong Il. En krympande ekonomi till följd av Sovjetunionens upplösning i kombination med skördar som slog fel ledde till att tre miljoner av landets 25 miljoner invånare svalt ihjäl i ”den stora hungersnöden” i mitten av 1990-talet.
– Våra medborgare är de bästa medborgarna i världen. Ni har övervunnit otaliga strider och svårigheter. Det är vårt partis viktigaste beslut att inte låta er gå hungriga igen, lovade Kim Jong-Un.
Installationstalet möttes av ständiga och återkommande applåder från den stora publiken.
Rent konkret har Kim Jong-Uns politik handlat om en stor satsning på att göra Nordkorea till en kärnvapennation, förbättra landets ekonomi samt putsa huvudstadens fasader.
– På vissa sätt påminner Pyongyang om en normal huvudstad med en modern skyline. På Kim Jong-Uns initiativ har Nordkorea en målsättning att bygga fler skyskrapor och en bättre infrastruktur, berättar Will Ripley i CNN:s reportage.
Förändringen på senare tid är uppenbar. Under Kim Jong Un har det också byggts nöjesfält, vattenparker, en skidort, ett delfinarium och skejtpark för att nämna några av nymodigheterna. Det kopplas ihop med en oro hos regimen att befolkningen börjar förstå hur underutvecklat landet är.
Samtidigt krockar Kim Jong-uns intressen med varandra. Kärnvapenprogrammet har lett till skärpta sanktioner från omvärlden vilket gör att tillväxten är skral trots den mer marknadsekonomiska satsningen (bland annat på så kallade industrizoner nära gränsen till Sydkorea för att locka utländska investeringar). En allt större del av befolkningen beräknas leva av en svart ekonomi och korruptionen är utbredd: Nordkorea rankas på 175:e plats av 177 länder enligt organisationen Transperency International.
– För att kunna göra affärer betalar de nordkoreanska företagarna mutor till tjänstemän på olika nivåer. Korruptionen är utbredd, men fördelen för Nordkorea är att pengarna sprids i samhället, säger den kinesiske företagaren i Dagens Nyheters reportage.
Landsbyggden är fortfarande beroende av hjälpsändningar med mat från bland annat FN. Enligt Utrikespolitiska institutet lurar ”hungersnöd hela tiden runt hörnet för en stor andel av befolkningen”. Elektriciteten kommer och går, många hus saknar fungerande uppvärmningssystem.
Något som kännetecknat Kim Jong-uns tid vid makten är brutaliteten. Utrensningar inom militären inleddes per omgående. Hans egen farbror, tidigare rådgivaren Jang Song Thaek, pekades ut som ”förrädare på livstid” och avrättades direkt. Den statliga nyhetsbyrån rapporterade att han erkänt att alla brott inklusive försök att ”störta staten”. Den avrättade ex-rådgivaren beskrevs som ”mer föraktlig än en hund”.
Blott en månad efter att Kim Jong-un tagit makten publicerade en japansk journalist e-mail från hans halvbror Kim Jong-nam som levde i exil på kinesiska halvön Macao. Den äldre halvbrodern, som förbisågs när Kim Jong-un ärvde makten, ifrågasatte i mejlen att en tredje generation i samma familj skulle leda Nordkorea. Han menade dessutom att Kim Jong-Un i själva verket var en marionett till den styrande eliten i landet.
Fem år senare visade övervakningskameror från en flygplats i Kuala Lumpur hur två kvinnor smetade kemiska nervgiftet VX i Kim Jong-nams ansikte. Han avled redan på väg till sjukhuset.
Kvinnorna riskerar dödsstraff i malaysisk domstol men enligt sydkoreanska underrättelseuppgifter beordrades mordet direkt av Kim Jong-Un. Svaret från nordkoreanskt håll är att varken ”den store efterträdaren” eller någon annan i landet har något med attentatet att göra.